Parlamenter Demokratik Sistem?i biçimsel de olsa yaşadığımız yıllarda Yerel Seçimler, Genel Seçimler havası taşırdı. Kentlerin, kasabaların, köylerin yerel kamusal gereksinmelerinin yerinden yönetimi ve çözümü için sandığa gidilirdi. Seçmen sayısı az yerleşim yerlerinde adayların kişilikleri sandığı etkilese de, asıl belirleyici olan siyasi partilerdi.
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri?nde adayların siyasi partilerin önüne geçtiğini açık açık göreceğiz.
Günümüz Tek Kişi iktidar modelinin kaç seçimdir bir tür antrenmanı haline gelen yerel iktidar örnekleri, yerel Tek Kişi olarak krallar, imparatorlar, çete liderleri vs. üretti. Her yerleşim yerinde kim belediye başkanı ise üyesi bulunduğu parti örgütünü o belediye başkanı dizayn etti. Yalnızca siyasi parti ilçe başkanı, ilçe yönetimi ve hatta delege düzeyinde değil, bu toplum mühendisliği üye bazına kadar indirildi.
Öyle siyasi parti ilçe örgütleri izliyoruz ki, belediye başkanından habersiz adeta tuvalete gitmeleri söz konusu bile değil. Yakınlardan bir örnek vereyim. Bir ilçe başkanının ?Abi ne güzel ?. Kafede kasada oturacak günde 45 lira yövmiye alacaktım. Başkan emretti, burada boş boş boş oturuyorum? dediği, siyasi kulislerde oldukça yaygın ve bilinen bir örnek.
Belediye meclisleri kaç seçimdir belediye başkan adaylarının belirlediği isimler arasından seçiliyor. Siyasi partinin ad belirlemede bile hiçbir fonksiyonu yok. Başkan adayı seçimi kazandı mı, belediye meclisinde de çoğunluk onun eline geçiyor. Hatta öyle şeyler yaşanıyor ki, ?Yapmayın etmeyin, biz de seçildik, bizim de görüşümüz ve önerilerimiz var? diyenlere, belediye başkanı ?Yedekte ad çok, beğenmiyorsan istifa edersin? yanıtını yapıştırıveriyor.
Geçtiğimiz hafta sonu kamuoyuna açık açık yansıdı. Benim birkaç kez, üstüne basa basa uyardığım ?Milletvekilleri bundan sonra bakanlardan randevu bile alamaz? öngörüm, Ak Parti milletvekillerince yüksek sesle dile getirilmeye başladı. Bakanlara ulaşan milletvekillerine ise ilgili bakanlar ?Bana tayin, işe alma gibi taleplerle gelmeyin? diye karşılık veriyorlarmış.
Merkezi yönetim de bakmış 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesi bu sorun başa bela olacak, ?Bakan yardımcıları ile randevular ayarlayalım, derdinizi onlara anlatın? formülü üretmişler.
Bu tabloda milletvekillerinin, kamu yönetimindeki etki gücü büyük ölçüde tüketilmiş oluyor. TBMM?de yasa yapma yetkisinin ise önümüzdeki süreçte bir güç olmadığı öngörümü de -isterseniz- daha sonra birlikte örneklendiririz. Özetle Yerel Seçimler, yerel yönetim seçimleridir.
Mevcut tablodaki bu gerçeği gören milletvekillerinin, belediye başkanı olma heveslerini anlamak hiç de zor değil.
Belediyelerdeki geniş bütçe, işgücü ve ekipman olanaklarını kullanmak; milletvekili sıfatıyla ortalıkta serseri mayın gibi dolaşmaktan daha caziptir.
İl milletvekili olarak seçilen, ancak Türkiye Milletvekili olan bir milletvekili milyonlar için karar vericiyken, artık küçük kasabalarda binlerin karar vericisi ve kararını uygulayıcısı olması seçmektedir. Bu oldukça tuhaf bir durum gibi görünse de, bencil ve çıkarcı bir davranış biçimidir. Üç, beş bin lira maaşla beş yıllık belediye başkanlığı sürecinde milyarder olanları sanırım artık seçmen de görmeye başlamıştır.
Uzatmayacağım.
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri?nde aday kişiliği çok ama çok önemlidir. Siyasi partilerin yerelde kendilerini göstermeye çalışacakları belki de son seçimdir. Seçmen adaya odaklanmalıdır.
Peki? Seçmen adayın nelerine odaklanmalıdır?
Kesinlikle önce ahlakına. Ardından yaşam biçimine ve sonra bilgi, deneyim ve becerilerine.
2023© Bu sitenin tüm hakları saklıdır.